Voják - žena
4 posters
Strana 1 z 1
Voják - žena
Ahoj, kolem řádku 1745 je dobrodružství, které se týká ženy - vojáka. No a já nevím, jak ji tam správně zakomponovat. Mám to všude opisovat a psát: "Vidíte ženu-vojáka, střelili ji do nohy.", nebo nechat mužský rod a to, že je žena se pochopí podle tvaru zájmena apod.: "Vidíte vojáka, střelili ji do nohy", nebo použít ženský tvar slova voják: "Vidíte vojačku/ vojákyni (oba dva tvary jsou češtinářsky správně), střelili ji do nohy"? Jak byste to řešili vy?
Díky za odpovědi
Díky za odpovědi
Meeshab- Poèet pøíspìvkù : 45
Re: Voják - žena
Ahoj,
Co zkusit jiný tvar než "voják", který se dá lépe převést na ženu, např. bojovnice, šermířka, apod.
Co zkusit jiný tvar než "voják", který se dá lépe převést na ženu, např. bojovnice, šermířka, apod.
Rask- Poèet pøíspìvkù : 38
Ženu-vojáka určitě ne. Přikláním se k vojačce nebo bojovnici. Ale z češtinářského hlediska bych to určitě skloňoval.
Kf4st87- Poèet pøíspìvkù : 32
To Rask a Kf4st87 - díky. Ta bojovnice vypadá dobře. To mě vůbec nenapadlo. Mrsknu ji tam, pokud bude Boart jako překladatel souhlasit.
Meeshab: samozřejmě,že to neschválím
jde tam o to, že postupně pomáhají vojakům v bránění pevnosti. když tam bude místo vojačky, bojovnice, nebude to dávat smysl.
můžou to být ještě strážci a ona bude strážkyně, a pak to teda změnit u všech
jde tam o to, že postupně pomáhají vojakům v bránění pevnosti. když tam bude místo vojačky, bojovnice, nebude to dávat smysl.
můžou to být ještě strážci a ona bude strážkyně, a pak to teda změnit u všech
Boart- Poèet pøíspìvkù : 41
To Boart - tak jestli souhlasis, zmenim to na ty strazce a strazkyni. Jinak me nenapada, jak z toho vybruslit.
Strážci jsou pohoda, stejne na zacatku jsem se dival, ze i zetony vesnicanu symbolizuji strazce a pak se bavi o vojacich
Boart- Poèet pøíspìvkù : 41
Vše změněno na stráž/ strážce/ strážkyně.
Strana 1 z 1
Povolení tohoto fóra: